Een interview met Alchemist
Modemerk Alchemist Fashion maakt gebruikt mooie natuurlijke stoffen zoals biologisch katoen en maakt stukken met een waanzinnige pasvorm. Oprichtster van Alchmist Fashion Caroline Mewe vindt een vrouwelijke touch net zo belangrijk als verantwoord ondernemen.
Mooie Duurzame mode
Alchemist Fashion is in 2004 bedacht en opgericht door Caroline Mewe. Het kledingmerk is ontstaan uit een eigen behoefte. Caroline: “Ik werkte twintig jaar als inkoopster bij de Bijenkorf. Een wereldbaan, maar op een gegeven moment kon ik mijn ei er niet meer in kwijt. Hoe ik in het leven sta en hoe ik om wil gaan met mens en planeet, moest op een andere manier uiting krijgen. Toen zei mijn man, Kees Willem de Jong: ‘Nu ga je het zelf doen’. Hij heeft zelf damesmodeagenturen en had al een showroom, dus dat maakte het wel makkelijker. We zijn letterlijk aan de keukentafel begonnen.”
Omdat ze het meteen goed wilde doen, is Caroline lid geworden van Fair Wear Foundation. Hierdoor weet jij dat de duurzame kleding van Alchemist Fashion in een goede fabriek wordt geproduceerd. Alle werknemers werken in een schone omgeving en krijgen een leefbaarloon. Daarnaast krijgen ze uitbetaald als ze ziek zijn.
Natuurlijke Materialen
Caroline is bewust rustig begonnen, heel gecontroleerd, omdat ze alles goed wilde doen. Ze ontwierp daarom in het begin alleen duurzame T-shirts. “T-shirts die wat langer zijn, iets over de heupen”, benadrukt Caroline. “Alchemist Fashion is namelijk voor vrouwen van vijfendertig en ouder. Goed geïnformeerde, kritische vrouwen die de dure designermerken kennen, maar geen € 1.000 willen neertellen voor een bloesje Ze weten wat mode is, maar kunnen geen heupbroek en kort T-shirtje met blote navel aan. Wij maken broeken met een rechtere tailleband, omdat je taille langzaamaan verdwijnt als je ouder wordt. Die broeken hebben echt een waanzinnige pasvorm.”
De laatste jaren kwamen er steeds meer biologische stoffen op de markt en werden de mogelijkheden uitgebreid. Kon je voorheen alleen een T-shirt kopen of een broek als een stijve plank, inmiddels is de variëteit enorm. Caroline: “De kwaliteiten zijn zo mooi. Er wordt nu bijvoorbeeld ook een prachtige viscose in Duitsland gemaakt, Tencel. Normaal gesproken is viscose een van de grootste milieuvervuilers. Het wordt gemaakt van houtsnippers en gaat door een bad van chemicaliën, dat vervolgens weer in de natuur terecht komt. Tencel wordt gemaakt van houtpulp uit eco-bossen en het chemische bad wordt tot 99,9% gerecycled. En het is ook nog een hele fijne stof.” We gebruiken ook veel biologisch katoen voor de duurzame mode van Alchemist fashion.
Omdat voor Alchemist Fashion ook vooral ‘het modeplaatje’ belangrijk is, kan niet alles altijd 100% ‘goed’ zijn. “We begonnen met 50% goed en zitten nu op 80%. Soms is iets niet op een andere manier te maken. Onze klanten vinden het vooral belangrijk dat de kleding mooi en leuk is. Dat het biologisch is, is mooi meegenomen, maar voor de meesten niet het belangrijkste.”
Alchemist Fashion
Dat Alchemist Fashion aanslaat is duidelijk: inmiddels wordt het verkocht in zo’n zestig winkels in Nederland en hebben ze klanten in België en Engeland. De collectie bestaat uit 80 tot 100 varianten. Caroline maakt - samen met twee ontwerpsters - wat ze zelf wil dragen en haalt haar inspiratie dicht bij huis. “Wat ik op straat zie, restaurants waar je eet, maar ook bloemen voor de kleuren. En alle stukken hebben een vrouwelijke touch, dat is heel belangrijk. Natuurlijk maken we ook stoere broeken en grove vesten, maar die moet je dan wel combineren met een mooi bloesje of een T-shirt met watervalnek. Laatst zei iemand dat je van elk stuk van Alchemist fashion mooier wordt, dat vond ik wel een heel fijn compliment.”